Escape Park

ESCAPE PARK / schematic design / comprehensive studio UBC architecture / 2013

Designed for a site on an inactive portion of the Vancouver landfill, ESCAPE PARK explores strategies for transforming a critique of consumer culture into a productive mechanism for environmental change. Nostalgic leisure landscapes are paired with a zero waste research facility creating a symbiotic relationship between seemingly contradictory programs. Three popular leisure landscapes that are affected by climate change and pollution were identified and recreated: the Beach, the Hot-spring and the Picnic Field. ESCAPE PARK proposes to encase these endangered landscapes as artifacts of the past to acknowledge their disappearance and fragility. These pristine artifact like environments frame views of the active portion of the landfill, a forty meter mountain of refuse and an undisturbed bog wetland. Pairing the encased environments with a zero waste research facility allows visitors to financially support research that could protect the real world counterpoint to the constructed leisure landscapes they are enjoying while in the facility.  

This project was designed for a comprehensive studio in UBC Architecture in partnership with fellow student Sarah Cree. The comprehensive mandate of the studio required resolution of the energy usage, water consumption and structure of the building. Sarah and I speculated on the volumes and logistics of rain water harvesting, passive and active water heating methods, grey water recycling, and bio-remediation of black water through a series of exterior wetland beds.